Antena 3 CNN Actualitate Diferența dintre concediul parental și concediul paternal. Durata este complet diferită

Diferența dintre concediul parental și concediul paternal. Durata este complet diferită

Sunt puțini românii care știu care este diferența între concediul parental și concediul paternal. Cu toate acestea, cele două sunt complet diferite.

Diferența dintre concediul parental și concediul paternal. Durata este complet diferită
Sursa foto: Getty Images / Sally Anscombe
de Laura Dinu    |    08 Mai 2024   •   12:00

Concediul parental

Concediul parental este un drept acordat ambilor părinți, permițându-le să își ia o pauză de la locul de muncă pentru a avea grijă de copilul lor nou-născut sau adoptat. Acest tip de concediu poate fi luat de fiecare părinte în mod individual sau împreună și poate fi împărțit în mod flexibil între ei, în funcție de nevoile familiei.

Din punct de vedere legal, concediul parental poate fi mai lung și mai flexibil decât concediul paternal. Acesta poate fi, de asemenea, plătit sau neplătit, în funcție de politica angajatorului și de legislația din țara respectivă. Scopul acestui concediu este de a oferi timp suficient pentru ca părinții să se adapteze la noile responsabilități și să se concentreze pe îngrijirea și dezvoltarea copilului în primele luni sau ani de viață.

Concediul Paternal

Pe de altă parte, concediul paternal se concentrează în special pe sprijinirea tatălui în perioada imediat următoare nașterii sau adopției unui copil. Acest tip de concediu este adesea mai scurt decât concediul parental și poate fi acordat în mod diferit în funcție de țară și de politica fiecărui angajator.

Concediul paternal este conceput pentru a oferi tatălui posibilitatea de a petrece timp de calitate cu nou-născutul sau copilul adoptat, facilitând astfel legătura tată-copil și sprijinindu-l pe tată în a deveni implicat în mod activ în îngrijirea și educarea copilului încă de la început.

Diferențele cheie

Una dintre principalele diferențe între concediul parental și concediul paternal este durata. Concediul parental poate fi mai lung și poate fi împărțit între ambii părinți, în timp ce concediul paternal este, în general, mai scurt și se concentrează în principal pe sprijinirea tatălui în primele săptămâni sau luni după naștere sau adopție, scriu reprezentanții InfoCons pe o rețea socială. 

Concediul parental este un drept acordat ambilor părinți, permițându-le să își ia o pauză de la locul de muncă pentru a...

Publicată de InfoCons - Organizație pentru Protecția Consumatorilor pe Sâmbătă, 27 aprilie 2024

×
Subiecte în articol: concediu parental concediu paternal
Parteneri
Se apropie ciclonul! ANM: ”Atenție! Vor fi fenomene intense"
x close